U blizini Ville Alessandra

Sama pozicija vile nudi svojim gostima nebrojne mogućnosti jednodnevnih izleta, te posjetu predivnim gradovima u neposrednoj blizini. Samo neke od mogućnosti izleta i razgledavanja mjesta koja su u blizini.

Trogir

Grad Trogir osnovali su grčki kolonisti s otoka Visa u III. st. pr. Krista. U srednjoj Europi smatran je najbolje sačuvanim romaničko-gotičkim gradom. Dvorac i kula okruženi zidinama sačinjavaju jezgru Trogira.

Najznačajniji kulturni spomenik je trogirska katedrala, čiji je portal zapadnih vrata izradio Majstor Radovan. Grad Trogir smješten je na obali Kaštelanskog zaljeva, na otoku između Čiova i kopna, spojen kamenim mostom s kopnom. Trogir oduševljava posjetitelje kulturno-povijesnim spomenicima i malim ulicama te umjetničkim zbirkama s brojnim remek djelima.

Ulazak u sakralne objekte otkriva neke manje i više poznate detalje iz povijesti. Trogir je jedan od gradova, koje je najbolje posjetiti uz stručno vodstvo turističkog vodiča, van glavne sezone i turističke gužve

Kaštela

Područje Kaštela naseljeno je još od starog kamenog doba, što potvrđuju kameni artefakti stari 50.000 godina s lokaliteta Jurine pećine. Bogatoj povijesti Kaštela svjedoči i najveće antičko nalazište Siculi na području Resnika, čiji se ostaci kroz manja nalazišta protežu prema istoku cijelom dužinom grada, sve do ostataka antičkog grada Salone na području današnjeg Solina.

Kaštela su poznata po brojnim dvorcima oko kojih su izgrađena manja mjesta.

Pantana

Pantana je mala močvara uz more smještena 1,5 km istočno od Trogira u Trogirskom Malom polju ispod brda Krbana.

Ovo oaza zelenila, čije se vode protežu do mora, oduševit će ljubitelje prirode i izletnike koji na istom mjestu mogu osjetiti svježinu močvarnih voda razgledavajući ribe i ptice, a zatim se i okupati u moru.

SOLIN/SALONA

Salona antička metropola rimske provincije Dalmacije smještena na središnjem dijelu istočnojadranske obale. U antici je bila glavni grad rimske provincije, da bi u vrijeme seobe naroda bila napuštena, a poslije se istočno od razvalina antičkog grada razvio hrvatski srednjovjekovni grad Solin.

Solin je prvotno postojao pod imenom Salona i bio je grčka kolonija osnovana u 3. st. pr. Kr., a zatim i rimska. O salonitanskoj prošlosti postoji uistinu mnogo podataka i mogle bi se ispisati stranice, no da se shvati veličina Salone, dovoljno je reći nekoliko činjenica. Salona je imala 60 000 stanovnika i bila je četvrti po veličini grad u Rimskome Carstvu. Bila je središte provinicije Ilirik, a kasnije i nadbiskupsko središte ovih krajeva.

Stara gradska jezgra bila je trapezastog oblika opasana zidinama i utvrđena kulama čiji pojedini dijelovi potječu iz 2. st. pr. Krista. Do danas se sačuvao istočni trakt gradskih zidina građen od velikih kamenih blokova s vratima omeđenim osmerokutnim kulama iz Augustova vremena (Porta Caesarea). Od njih je kretala cesta čiji je jedan pravac skretao prema jugoistoku i jugu, dok je drugi vodio na sjever prema unutrašnjosti.

Klis

Klis, kao brdo oko kojega se razvilo naselje Klis, najpoznatije je po svojoj tvrđavi koja je jedan od simbola hrvatskog otpora u vrijeme prodora Turaka. Promatran iz Splita, vrh Klisa djeluje kao hrid sa čije zapadne strane se pruža Kozjak, a istočne Mosor.

Split

Split je najveći grad u Dalmaciji, drugi po veličini grad u Hrvatskoj, prema posljednjem popisu stanovništva, provedenom 2011. godine Split ima 178.192 stanovnika, druga je po veličini hrvatska luka i treća luka na Mediteranu po broju putnika. Upravno je središte Splitsko-dalmatinske županije i gravitira mu područje triju najjužnijih hrvatskih županija (nekadašnja Zajednica općina Split), te dio Hercegovine, pa i Bosne. U luci Lori na sjevernoj strani poluotoka nalazi se sjedište Hrvatske ratne mornarice. Gradsko središte čini starovjekovna Dioklecijanova palača iz 4. stoljeća (pod UNESCO-vom zaštitom od 1979. godine), što je jedinstven primjer u svijetu.

Šibenik

Šibenik je najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu. glavni grad te kulturno, obrazovno, upravno i gospodarsko središte Šibensko-kninske županije. Od brojnih kulturnih i povijensih spomenika važno je istaknuti tvrđavu sv. Mihovila i Šibensku katedralu.

Nacionalni park Krka

Krka je rijeka u Hrvatskoj koja utječe u Jadransko more.

Rijeka Krka izvire u blizini Knina, podno 22 metarskog Topoljskog buka ili Krčića, kojeg stvara pritoka rijeke Krke – Krčić. Krčić ljeti presušuje.

Ukupna duljina rijeke, s potopljenim dijelom ušća, iznosi 72.5 km, od čega 49 km čini slatkovodni vodotok, a 23.5 km bočati.

Krka teče Kninskim i Kosovim poljem, gdje prima prve značajne pritoke. Na izlazu iz polja Krka ulazi u kanjon.

Za vaš odmor iz snova